Wiosenna dieta
Wiosna, a mimo to pogoda nadal nas nie rozpieszcza. Kilka dni cieplejszych, a zaraz po nich znowu wiatr, deszcz i chłód.
Z uwagi na niestabilną pogodę wiele osób odczuwa senność, osłabienie, obniżenie nastroju, problemy ze skupieniem uwagi i koncentracją, a także zwiększoną częstość występowania infekcji wirusowych.
Niestety nasz organizm nie zawsze reaguje na wiosenną porę roku tak, jakbyśmy chcieli.
W łagodzeniu skutków osłabienia pomocna jest odpowiednia dieta. Warto pamiętać, iż wiosenna dieta powinna obfitować w bogate w cynk ryby, chude mięso, nabiał, pełnoziarniste pieczywo i kasze. Nie zapominajmy o warzywach i owocach, które zawierają walczące z wolnymi rodnikami antyoksydanty.
Wzmacniajmy swoją odporność poprzez dostarczanie naszemu organizmowi witamin A, C, E poprzez:
-
szpinak
-
marchew
-
pomidory
-
brokuł
-
czerwona papryka
-
cytrusy
-
truskawki(mrożone)
-
porzeczki
Nastrój nasz poprawi również codzienna dawka ruchu. Aktywność fizyczna, zwłaszcza na świeżym powietrzu, sprzyja wytwarzaniu endorfin i dobremu samopoczuciu.
Bywa jednak, że pomimo upływającego czasu i poprawiającej się aury niepokojące objawy nam nie mijają. Warto wtedy rozważyć konsultację u lekarza.
Dlatego przypominamy, iż w naszych przychodniach mamy doskonałych internistów, pediatrów oraz wielu bardzo dobrych lekarzy różnych specjalizacji.
Zachęcamy pacjentów do zapisywania się do jednej z naszych przychodni, a cały proces trwa zaledwie 3 minuty, dzięki E-DEKLARACJI ---> ZAPISZ SIĘ TERAZ